„Дом и общество в Царство България“

Интересна положителна практика по история и цивилизации и изобразително изкуство представиха учениците от 7.А клас и техните учители Илия Михайлов и Наталия Йорданова. Темата бе “Дом и общество в Царство България”. За целта децата бяха работили с т.нар. Книга за етикецията в Царство България “Домъ и общество” на инж. Лили Янакиева, издадена през 1935 г.

С нейна помощ отговориха на важни въпроси: Коя жена е дама и как тя трябва да се държи в обществото? Какво трябва да се сервира за Голям чай и как трябва да са облечени гостите за него? Какви правила трябва да спазват господата, за да бъдат галантни кавалери и добри събеседници?

Важна част от изявата бе и тематичната изложба на младите художници. Те представиха модели на Пелагия Видинска – модната диктаторка на Царство България. Получила своето високо образование в Солунската гимназия, владееща отличен немски и френски, посещавала Париж и впечатлена от модата там, тя мечтае да създаде своя модна къща. Наричана е “българската Коко Шанел”. Дрехите на Видинска се отличават с изключително високо качество. Съвременни облекла с вплетени български шевици и бродерии – именно този стил ще се превърне в запазена марка на Видинска през годините и ще остане до края най-емблематичният ѝ почерк.

Гост на урока бе нашият заместник-директор г-жа Анита Дунчева. В организираната накрая томбола тя изтегли имената на трима от учениците, които спечелиха фототипно издание на “Домъ и общество” и отправи поздравления към всички участници.

Това бе поредната изява от празничния календар по повод 160-годишния юбилей на училището.