Снимки и видеа от началото на учебната година – защитете информацията за Вашето дете

Комисията за защита на личните данни с призив към родителите: #ПомислиПредиДаПубликуваш

Източник: КЗЛП

Традиционно в навечерието на 15 септември социалните медии преливат от снимки и видеа на усмихнати деца с училищни чанти в ръка, включващи надписи, че са #отновонаучилище.
Първият учебен ден е важен крайъгълен камък, който гордите родители искат да уловят и споделят онлайн.
Но небрежният акт на споделянето им понякога може да доведе до непреднамерено разкриване на лична информация, която, в неподходящи ръце, може да доведе до сериозни неблагоприятни последствия.
Така че, ако обмисляте да споделите онлайн снимка или видео на Вашето дете от първия му учебен ден, помислете преди да го направите, като се съобразите с четирите съвета по-долу:

1. Не споделяйте прекалено много

Най-новите тенденции показват, че децата позират, държейки мини черни дъски, на които е написано името им, възрастта им, класа, в който отиват, както и името на техния учител.
Ако ще публикувате такива снимки или видеа, бъдете разумни. Не включвайте допълнителна информация, която може да идентифицира Вашето дете и къде то ходи на училище.

2. Какво има на заден план?

Има ли нещо на фона на снимката или видеото, което може да доведе до прекалено споделяне на информация за Вашето дете? Например:
– Вижда ли се гербът, логото или други отличителни знаци на училището на Вашето дете върху униформата му?
– Отбелязахте ли училището на снимката или видеото?
– Ако те са направени пред входната Ви врата, вижда ли се номерът на жилището Ви и активирана ли е функцията за показване на местоположението?
– Ако сте ги направили на територията на училището, името на училището вижда ли се някъде на заден план?
– Има ли други деца, които може да не са се съгласили да бъдат снимани, респ. да бъде публикувана снимка или видео, на което се виждат и те?
Парчетата от тази информация могат да бъдат събрани заедно и да разкрият допълнителна информация, която първоначално може би не бихте искали да споделите. Поради това винаги проверявайте какво има на заден план.

3. Говорете с децата си

Снимките и видеата са лични данни, а тези на Вашите деца са техни лични данни. Винаги си струва да поговорите с детето си и да го попитате дали се радва, че публикувате онлайн негови снимки и видеа.
Ако това не е нещо, което му харесва, тогава не го правете. Помислете също така и преди да ги споделите с приятелите си в група за лични съобщения.

4. Кой искам да види тези снимки и видеа?

Преди да ги публикувате се запитайте „Кой искам да ги види?”. Настройте профила си в „поверителен” режим, така че само приятелите Ви да могат да виждат тези публикации.
Следва да се има предвид, че в социалните медии всички имаме „приятели или последователи”, които никога не сме срещали в реалния живот. Така че помислете дали да не ограничите аудиторията си до „близки приятели”. Също така не забравяйте да проверете дали списъкът Ви с „близки приятели” все пак не включва хора, за които според Вас ще е неприемливо да виждат тази информация.