Ученически обмен

От 2005 г. СУ „Георги Брегов” участва в програмата за културен обмен и сътрудничество в областта на образованието между побратимените градове Пазарджик и Ставропол. Училището ни поддържа дружески отношения  Гимназия №25.

На гости в 25-та гимназия в Ставропол, Русия, септември 2012 г. Снимка: училищен архив

Всяка година  през месец май ученици от тази гимназия гостуват в нашия град. Те се настаняват в домовете на свои връстници. При престоя им в града ни на руските средношколци се осигурява посещение на културни мероприятия, исторически забележителности, запознават се с живота и традициите ни, взимат участие в тържествата на 24 май в нашето училище и на празника на града.

Снимка за спомен на нашите ученици и техните ръководители Е. Ангелова и А. Цурева с участници в честванията на Празника на Ставропол – 29 септември (2012 г). Снимка: училищен архив

А през месец септември, когато се отбелязва празника на град Ставропол, нашите ученици връщат визитата.

От 20.09 до 03.2012 г. в Ставропол гостуваха 10 деца от 5,6,9 и 12 клас с ръководители : Елена Ангелова- старши учител по руски език и Анета Цурева – старши начален учител.

По време на пътуването учениците имаха възможността  да разгледат красивия град Киев, да се запознаят с неговите забележителности, да посетят Киево-Печорската лавра.

Пред Киево – Печорската лавра, септември 2012 г. Снимка: училищен архив

Седемте незабравими дни в Ставропол бяха запълнени с посещения на музеи и изложби, гостуване в Двореца за детско творчество, запознаване с историята и забележителностите на града.

Българската група беше  на среща с кмета на града, където децата споделиха своите впечатления и изразиха благодарността си за топлия и радушен прием. Те взеха участие в традиционния Концерт на дружбата, а на празника на град Ставропол поздравиха неговите жители с песента „Моя страна,моя България” и с българска ръченица.

Но най важното за всички беше, че се срещнаха със старите си приятели и намериха нови. И, макар че говореха на различни езици, те се разбираха много добре, защото говореха на езика на дружбата.

Николай Стоянов (12. А клас) на сцената на Концерта на дружбата в 25-та гимназия в Ставропол, септември 2012 г. Снимка: училищен архив

Тези двустранни визити имат няколко цели.

Пред символичния ключ на град Ставропол, септември 2012 г. Снимка: училищен архив

Първо,  както самите деца казват, това е ,, детска дипломация’’. Учениците имат възможност да пътуват и да се запознават с културата и нравите на другата страна , да общуват с хората, живеейки с тях в един дом.

Последна снимка за спомен преди тръгване, септември 2012 г. Снимка: училищен архив

Второ, това е обмен на педагогически опит на учители от различни страни в областта на урочната и извънкласната дейност.

И на трето, но не на последно място, те ни напомнят, че колкото и да е голям и разнообразен в своите прояви, култура, традиции, светът, всички ние можем   да творим, да се4 обичаме и да бъдем приятели.

"Концерт на дружбата" с участието на нашите гости от 25-та гимназия на гр. Ставропол, Русия, 20.05.2018 г. Снимка: училищен архив
“Концерт на дружбата” с участието на нашите гости от 25-та гимназия на гр. Ставропол, Русия, 20.05.2018 г. Снимка: училищен архив
Посещение на наша делегация в Ставропол, 2019 г. Снимка: училищен архив